Aromatyczne quiche z dodatkiem warzyw.
-
1 Camembert Le Rustique
- 1 gotowe kruche ciasto
- 1 cebula
- 20 g masła
- 2 pory
- 25 ml cydru
- 3 jajka
- 10 ml mleka
- 10 ml śmietany
- sól i pieprz
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia, a następnie włóż do okragłej formy. Złóż nadmiar ciasta do wewnątrz a podstawę nakłuj widelcem.
- Wyłóż na ciasto suchą fasolę i przykryj pergaminem. Piecz przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i usuń fasolę.
- Obierz i drobno posiekaj cebulę. Rozgrzej masło na patelni, wrzuć cebulę i poczekaj aż zbrązowieje. Pokrój pora w paski i wrzuć na patelnię. Dopraw solą i pieprzem. Po 5 minutach dodaj cydr.
- Smaż bez przykrywki na średnim ogniu przez 25 minut aż cydr wyparuje.
- Wbij jajka do miski. Dodaj mleko i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Rozłóż pory na tarcie, zalej masą jajeczną. Ser camembert pokrój na małe kawałki i ułóż na wierzchu.
- Piecz 25-30 minut. Podawaj na gorąco z zieloną sałatą.