Klasyczna francuska kuchnia.
-
1 ser Camembert Le Rustique
- 700 g ziemniaków
- 3 marchewki
- 100 ml mleka
- 4 łyżki śmietany
- 40 g masła
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 pomidory
- 400 g zmielonego mięsa wołowego
- 1 łyżka ziół
- 1 żółtko
- sól i pieprz
- Obierz umyte ziemniaki i marchewki. Pokrój marchewki w okrągłe plasterki i włóż razem z ziemniakami do dużego naczynia z zimną, osoloną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20-25 minut.
- Odcedź. Umieść warzywa w blenderze lub ugnieć tłuczkiem do ziemniaków. Wlej mleko i śmietanę do naczynia z warzywami jednocześnie mieszając trzepaczką. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło, dopraw solą i pieprzem. Odstaw.
- Obierz i drobno posiekaj czosnek i cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i mięso. Posyp mąką i ziołami. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
- Zdejmij z ognia, dodaj żółtka i wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozłóż cienką warstwę ciasta na wysmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia.
- Wyłóż mięso a następnie przykryj puree ziemniaczanym. Pokrój ser camembert i ułóż na powierzchni.
- Piecz 10-15 minut aż potrawa się zarumieni i nabierze złotego koloru.