Chrupiący na zewnątrz i kremowy wewnątrz.
-
1 Camembert Le Rustique
- 3 żółtka jaj
- 200 g mąki
- 20 ml cydru
- 2 saszetki drożdży
- szczypta soli
- olej do smażenia
- Wbij żółtka jajek do miski. Do drugiej miski nasyp 50 g mąki. Grubo pokrój ser camembert. Zanurz kawałki w żółtkach jajek a następnie obtocz je w mące. Pozostaw w chłodnym miejscu.
- Bardzo delikatnie podgrzej cydr. Dodaj drożdże do miski i wymieszaj. Wsyp pozostałe 150 g mąki jednocześnie mieszając trzepaczką aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj szczyptę soli.
- Przykryj miskę ściereczką i odstaw na godzinę.
- Rozgrzej patelnię do 180°C. Zanurz 2 kawałki sera camembert w cieście a następnie połóż na patelnię. Smaż przez 3 minuty regularnie je odwracając aż się całe zarumienią. Usuń nadmiar tłuszczu przy użyciu ręcznika kuchennego.
- Powtórz czynność dla pozostałych kawałków sera camembert. Podawaj od razu po przyrządzeniu z zieloną sałatą.