Pyszne domowe puree ziemniaczane doskonałe do grilowanego mięsa.
-
1 Camembert Le Rustique
- 1 kg ziemniaków
- 15 ml mleka
- 10 ml śmietany
- 30 g masła
- sól i pieprz
- Obierz i umyj ziemniaki a potem wrzuć do dużego garnka z zimną, osoloną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok 20-25 minut.
- W tym czasie pokrój 3/4 camembert na małe kawałki. Podgrzej mleko, śmietanę i posiekany camembert w rondlu, mieszaj aż się roztopi.
- Odcedź ziemniaki i albo je zmiksuj albo ugnieć ręcznie za pomocą tłuczka.
- Wlej krem do ziemniaków i utrzep trzepaczką. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło, dopraw solą i pieprzem.
- Cienko pokrój w plasterki pozostałą część sera camembert. Podawaj puree ziemniaczane z plasterkami camembert na wierzchu.