Wytrawna zapiekana z ziemniaków.
-
2 Camembert Le Rustique
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 40 g masła
- 200 g wędzonego boczku
- 10 ml śmietany
- sól i pieprz
- Obierz i umyj ziemniaki. Włoż je do dużego rondla z zimną, osoloną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj dalej przez 20-25 minut. Odcedź.
- Obierz i drobno posiekaj cebulę. Rozpuść na patelni masło, dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut aż stanie się przezroczysta. Dodaj boczek i smaż dalej przez kilka minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj tłuszczem naczynie. Pokrój ziemniaki w okrągłe plasterki. Camembert pokrój w plasterki. Ułóż połowę ziemniaków w naczyniu. Dodaj cebulę i boczek. Wyłóż połowę sera camembert. Powtórz czynność jeszcze raz. Zalej śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.
- Piecz przez 15 minut, aż ser całkowicie się rozpuści. Podawaj z zieloną sałatą.