Our know how

Nasza know-how

Historia rozpoczyna  się w roku 1975 i jest efektem pasji jednego mężczyzny: Jean'a Verrier'a. W tym też roku opracował on recepturę sera Camembert Le Rustique, która pozwoliła mu przekroczyć  granicę Normandii. Mijają lata a twórcy naszego sera wciąż wykazują się taką samą chęcią do tworzenia serów o wyjątkowym i niepowtarzalnym smaku. 
Przeczytaj prostą i autentyczną historię Le Rustique.

vaches le rustique
 

1. Odbiór mleka

Aby wytworzyć dobry Camembert, należy mieć dobre mleko. W związku z tym Le Rustique współpracuje z gospodarstwami mieszczącymi się w pobliżu mleczarni w Pacé w Normandii. Producenci mleka prowadzą rodzinne gospodarstwa, w których jest od 50 do 70 krów, które dostarczają średnio 20-25 litrów mleka dziennie. Żeby wytworzyć jeden Camembert trzeba użyć 2,2 litry mleka. Zanim mleko zostanie zebrane, sprawdzana jest jego jakość, a później zostaje przetransportowane do mleczarni.

2. Pasteryzacja i kontrola jakości

Następny etap to pasteryzacja. Mleko zostaje podgrzane do temperatury 72°C i szybko schłodzone. Proces ten ma na celu zniszczenie szkodliwych bakterii. Kontrole dostaw do mleczarni są przeprowadzane codziennie.

le rustique
 
curdling
 

3. Krzepnięcie

Podczas pasteryzacji do mleka dodawana jest podpuszczka i zakwas w celu jego zagęszczenia. W efekcie powstaje jednolita masa, która jest krojona na kostki o różnych rozmiarach, nazywanych "skrzepami". Skrzepy są oddzielane od płynu zwanego serwatką.

4. Formowanie, osuszanie i solenie

Następne 3 etapy nadają serowi smak i charakter. Skrzepy trafiają do specjalnych form, w których suszą się przez 24 h. Podczas etapu formowania ser uzyskuje swój ostateczny kształt. Po osuszeniu i wyjęciu z formy, ser jest solony w celu wydobycia odpowiedniego aromatu. Dzięki soleniu ser zyskuje również właściwy kolor.

moulding
 
camembert le rustique
 

5. Dojrzewanie

Sery Le Rustique dojrzewają w specjalnych pomieszczeniach od 8 do 14 dni, w zależności od rodzaju sera. Ten kluczowy etap wymaga specjalnego nadzoru. Jest monitorowany przez naszych pracowników, którzy zwracają szczególną uwagę na temperaturę i wilgotność, otaczając sery opieką i miłością.

6. Pakowanie

Aby umożliwić dalszy proces dojrzewania, a tym samym uzyskania odpowiedniej konsystencji i smaku, Le Rustique Camembert jest owijany w specjalny papier zanim zostanie zapakowany w drewniane pudełko ze słynną biało-czerwoną kratką. Drewniane pudełko pochodzi z francuskich lasów zarządzanych w sposób zrównoważony, ponieważ dbamy o środowisko.

le rustique